Pisztráng fóliában grillezve

Nagy kedvencem, és elég egyszerű elkészíteni. Az alufólia megóvja a halat attól hogy szétessen a grillen, és így jól össze is párolódik a fűszerekkel. Most hogy kaptam nemrég asztali grillsütőt, természetes volt hogy végre itthon is csinálok ilyet. 🙂

Nem kell más hozzá mint fejenként egy pisztráng, kétszer ennyi gerezd fokhagyma és némi fűszer. A pisztrángot már előkészítve is be lehet szerezni, szerintem célszerűbb, de akinek van kedve hozzá kibelezheti maga is…

A hal hasába tesszük a két gerezd fokhagymát, bőségesen rozmaringot és kakukkfüvet, nagyon kevés sót. Ízlés szerint más fűszerekkel is lehet, mi most például metélőhagymát adtunk még hozzá, de felmerült a citromfű is mint ami érdekes ízt adhat neki. Ezután egy nagy darab alufóliára tesszük a halat, megszórjuk ugyanezekkel a fűszerekkel mindkét oldalát, majd becsavarjuk az alufóliába és mehet a grillre:

P1050079

 

Viszonylag hamar elkészül, az egyetlen nehezítés hogy nem lehet megtudni az állapotát a fólia kibontása nélkül. Nálunk az asztali grillen (2000 W) összesen 80 percig sült, 20 percenként forgattam, 40-nél néztem meg először és döntöttem úgy hogy kell még ennyi idő, 80-nál tökéletes lett:

P1050081

 

Köretnek friss zsömlét ettünk hozzá, de jó lenne bagettel vagy bármi hasonlóan könnyű körettel is.

Comments

  1. Martina Varsányi says:

    Grillen ételt egyszer, max kétszer forgatunk 🙂 Elvileg úgy sem fog megégni. Viszont érdemes először valami mással kipróbálni, hogy tényleg működik így is (én pl. csirkével teszteltem).

    Kiegészítésként diónyi vaj menjen a fóliába (hal pocakjába is mehet) célszerű, a zsiradék segíti az ízek felszívódását. Ha a fólia és a hal közé is rakunk pici vajat, akkor nem fog hozzáragadni a fóliához (annyira). Én a halaimra egy fél citromot rácsavartam és a fóliába raktam a citromot is. Sárgarépát tuti lehet hozzá rakni, de érdemes kísérletezni más zöldséggel is. Ha a citrom túl savanykás, akkor mandarinnal is helyettesíthető. Nekem ízlett 🙂

  2. syntaxerror13 says:

    én mondjuk a sokáig sülő cuccokat kettőnél néha többször is meg szoktam forgatni (ez a pisztráng pl pont 3 volt, bár részben azért mert úgy tippeltem 2×20 perc alatt 1 forgatással elkészül, de nem így volt), nem tapasztaltam az “elveszti a szaftját” jelenséget amit mondani szoktak

    a vaj nem rossz ötlet bár nem tapadt hozzá a fóliához. most egyébként megint pisztrángot sütök, ezúttal baconbe tekertem és citromlevet illetve worcester szószt raktam bele 🙂

  3. Martina Varsányi says:

    Baconba tekerés mellett nem kell az a vaj 🙂 Viszont annyira jól hangzik, hogy már az ebédért epekedek 🙂

  4. syntaxerror13 says:

    ahhoz nem is raktam vajat, de fóliát se :)a következő fóliásnál majd kipróbálom vajjal