Kenyér

P1050320

 

Kértem kölcsön kenyérsütő gépet, de nem használtam. Itt áll négy hónapja. Aztán a múlt hétvégén Jamie Oliver kenyeret sütött a tévében, nagyon egyszerűnek tűnt, csak az arányokat nem jegyeztem meg. Hétvégén aztán a kezembe kaparintottam egy Jamie szakácskönyvet, ahonnan sikerült kilesni az arányokat: mennyi liszt, mennyi élesztő stb.

P1050321

 

Ma kipróbáltam. Meggyúrtam a tésztát, hagytam megkelni és kettészedtem. Az egyikbe egy csokor medvehagymát kevertem, a másikba öt gerezd fokhagymát és egy kis szelet reszelt Pannónia sajtot. Megint gyúrtam, tepsibe tettem és hagytam kétszeresére megkelni. Furcsa, hogy nem egyforma nagyok lettek, pedig a tésztát két egyenló részre osztottam.

P1050322

 

A kenyeret először tíz percig 220 fokon kellett sütni, majd 50 percig 200 fokon. Azt hittem, sok lesz, de nem. tökéletesen ropogós lett a kéreg és omlós a belseje. Sajttállal kóstoltuk meg. A nagy kérdés, hogy meddig lesz friss és finom. De akárhogy is alakul, egy teljesen új világ tárult most fel. Jönnek a szárított paradicsomos, sokmagvas, hagymás, olivabogyós, pestós kenyerek.